Do danas potvrđeno 1.363 slučaja afričke kuge svinja u Srbiji 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Do danas potvrđeno 1.363 slučaja afričke kuge svinja u Srbiji
Trenutno na sajtu: 401       |       Podeli:
24.07.2023 | 0 коментар(а)



Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, do danas je ukupno na 918 gazdinstava



na terirtoriji 30 opština u 12 upravnih okruga potvrđeno 1.363 slučaja afričke kuge svinja (AKS) kod domaćih svinja, a uginule su 662 svinje.
Izvršena je eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva, saopšteno je iz Ministarstva.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Ovi podaci odnose se na teritoriju sledećih okruga - Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski i Grad Beograd.

Kako navode, do sada je u 2023. godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđeno ukupno 303 slučaja AKS kod divljih svinja.

"Apelujemo još jednom na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja", poručuju iz Ministarstva.

Navode da vlasnici afričku kugu svinja mogu prepoznati na osnovu simptoma kao što su iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42°C, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), kao i krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje i povraćanje.

"Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije, bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlji je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju da Uprava za veterinu preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti.

 

 

 

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


AFRICKA KUGA SVINJA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.390.751 посета
Тренутно на сајту: 402 посетилац(a)